Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 17:08 - Впечатленията на един екскурзиант от Китай - 3
Автор: valeriak Категория: Други   
Прочетен: 1978 Коментари: 1 Гласове:
0



Bulgarian Post
07.12.2007 г.

Голям, забързан и оживен - Шанхай е градът в Китай, който представлява модел на това как страната вижда своето бъдеще. Шанхай е космополитен град, който се счита за един от моторите на китайската икономика и финанси, тъй като се развива много бързо. Освен това градът се превръща и в център на културата и модата в страната.

Шанхай е най-големият град и един от четирите градове-провинции в Китай. Името „Шанхай" буквално означава „на морето". Това е искрящ, космополитен град с бърза културна промяна. Днес той се счита и за един от моторите на китайската икономика и финанси. Многобройните небостъргачи и модерният начин на живот в града често символизират ускореното икономическо развитие на Китай като цяло. Шанхай е също така и център за китайската култура и мода.

Всичко в Шанхай се намира в Бънд (Bund), историческия крайбрежен булевард на града, известната улица с множество важни стари сгради. Булевардът прилича на миниатюрен музей на интернационалната архитектура с дузина ъглово разположени небостъргачи.

Опитайте питиетата на покрива на New Heights, когато слънцето залязва над река Хуанпу, предлага съвършения начин за разглеждане на колониалното наследство на града, когато Шанхай е бил известен като Париж на Изтока (и блудницата на Ориента заради неговите упадъчни пътища).

Тази част от Шанхай е била в ръцете на европейци, американци и японци до 1949 г. Днес няколко десетки сгради в неокласически стил красят речния бряг в продължение на няколкостотин метра. В Бънд се намира и "Пийс" - известният хотел, който е построен с милионите от търговията с опиум. Навремето той е бил най-луксозният в Далечния изток.

Посетете „Джийн Джорджс" - неговата елегантна френска храна и мрачен интериор са перфектни, за да си представите как Шанхай е трябвало да изглежда по време на славните дни с Арт деко от 30-те години на ХХ век.

От другата страна на пътя е прясно обновеният Glamour Bar. Пийте шампанското и се преструвайте, че вие също сте част от тълпата в Шанхай. Опитайте се да получите място близо до прозорците и се възхищавайте на небостъргачите, които наподобяват гъби на другата страна на реката във финансовия район Пудонг.

На следващата сутрин започнете вашия ден в Изложбената зала (Urban Planning Exhibition Hall). Звучи ви скучно? Тогава стойте далече от нея. В новото пристанище Янгшан на Шанхай можете да се качите на симулатора, където можете да изпитате това какво представлява да управлявате контейнерен кораб.

Културата продължава в музея в Шанхай, вероятно най-съвременния музей с най-добрата подредба в Китай. Не очаквайте да видите твърде много съкровища обаче. Всички наистина много добри неща са били в Тайван в края на гражданската война през 1949 г.

Обядвайте в Element Fresh. Там ще се насладите на чудесни сандвичи, направени с хубав хляб (рядка стока в Китай) и огромни салати.

След обяда се разходете около Френската концесия, където красиво запазените къщи в европейски стил къщи и блокове все още са пълни с живот. Докато сте там, проверете керамиката в Spin и книгите за архитектура при Old China Hand Reading Room.

Всеки посетител в Шанхай трябва да види Xintiandi за капиталистическо-социалистически сблъсък на висококачествените бутици и място на първия конгрес на Комунистическата партия в Китай. Комбинирайте с вечеря в популярното заведение T8. След това опитайте коктейлите в бар People.

Никой не прави нищо сутрин рано в Шанхай в неделя, така че не се съпротивлявайте срещу тенденцията. Закуска в заведение „M" в Бънд може да не предлага най-добрата храна в града, но определено има най-добрата гледка. За наистина чудесна храна и не лоша гледка посетете Sens & Bund.

Френската концесия е страшно голяма, така че създава усещането да се завърнете отново там. Районът на изкуствата около Taikang Road има прекрасни малки кафенета и магазини на два от най-добрите местни марки дрехи на Шанхай - Shirtflag и insh.

Направете си светла вечеря в бар Azul. Ако сте гладни, идете на горния етаж в ресторант Viva за нещо по-съществено.

Високоскоростната линия на магнитно окачване, известна като Маглев (свръхскоростен влак на въздушна възглавница) работи сега от 7:00 ч. до 21:00 ч. Забавно е да пътувате с 430 километра в час. За съжаление ще ви хвърли далече от центъра и пак ще се нуждаете от такси или пътуване с метро, за да стигнете някъде, където ви е удобно. Но осем минути до летището все пак е нищо.

http://entertainment.bpost.bg/story-read-15492.php

Шанхай е най-големият индустриален град на Китай, разположен край устието на река Яндзъ. Името „Шанхай" буквално означава „на морето". Възникнал като рибарско селище, днес той е мултикултурен космополитен град, съчетал най- доброто от традициите и съвременността. Не случайно списание Форбс го поставя начело на класирането си "Най-велик град на бъдещето”.

Важно пристанище и главен търговски, индустриален и финансов център на Китай, Шанхай е привлекателно място и за туристите. Забележителностите, бизнесът и търговските обекти са съсредоточени на Площада на републиката, както и покрай река Хуанпу. Културният център на града, където се организират и публичните прояви, обществените учреждения и главните туристически и развлекателни центрове се намират в планината Шъшан, остров Чунмин, езерото Диншан и Шъншуйган.

Всичко в Шанхай се намира в Бунд, историческия крайбрежен булевард на града, известната улица с множество важни стари сгради. Булевардът прилича на миниатюрен музей на интернационалната архитектура с дузина ъглово разположени небостъргачи. Местните жители се събират на пешеходната алея край реката при изгрев слънце и играят заедно кунфу, чигун, тайчи или класически танци.

Шанхай е рай за любителите на магазините. Булевардите „Нанджин" и „Хуайхай" са точното място за тези, които търсят стоки по последната мода. Търговският център Судзяхуй, пазарното градче Ю Юан и Дзяли - Градът, който не спи, са за тези, които искат да си купят нещо за спомен от своето пътуване. Магазините тук работят 24 часа в денонощието, за да задоволяват шопинг манията, завладяла повсеместно младите китайци.

Булевард „Хуайхай" е известен и с кафенетата и антикварните си магазини. Тук могат да се видят големите къщи на именията с красиви сандъчета с цветя и разположени край булеварди със засадени по тротоарите дървета. Забелязват се и следите от японската окупация, както и сградите на изчезналите вече еврейски и руски квартали. В Шанхай се предлагат и кулинарни удоволствия, основаващи се на готварските традиции на Пекин, Янджоу, Сечуан и Гуанджоу, както и местни специалитети. Ресторантите тук са сред най-добрите в Китай, така че сред най-изискана обстановка можете да се насладите и на перфектно изпълнени местни и чуждестранни рецепти.

Други забележителности, които заслужават внимание:

Историческият музей на Шанхай е реконструиран през 1991 г. Със своите над 1500 експоната, музеят представа историята и бита на стария и съвременен Шанхай.

Телевизионната кула, висока 468 метра е третата по височина в света и най- висока в Азия.

Старият градски пазар, Нанджинг роуд

Екзотичната градина Ю Юан. Нейното изграждане, както и на намиращия се там храм, започва през 1559 г., но по време на Опиумните войни са разрушени. Днес алеите в градината се вият между живописни алпинеуми, бамбукови павилиони и каменни мостчета, които хвърлят сянка върху езерца с огромни шарани. „Ю" на китайски означава спокойствие и здраве.

Храмът на Нефритения Буда е един от най- известните манастири с повече от стогодишна история. В него се пазят уникални статуи на Буда(сред които статуята висока 6 фута и тежък 455 паунда, от бял нефрит и редки скъпоценни камъни.) и близо 7000 будистки ръкописа.

 

Океанариумът е с площ от около 16 хил. кв. км и е открит през 1977 година. Той е в списъка с най-големите водни паркове в света. За годините, в които е съществувал е бил едно от най-посещаваните места в Шанхай.

Шанхай винаги е бил златната кокошка на новата китайска държава. След идването на комунизма през 1949 г. преживява икономически упадък, но си остава силен промишлен център и голям данъкоплатец, като в годините преди пазарните реформи е давал до 70% от събраните данъци в Китай. Затова Шанхай последен получава разрешение да му се отпусне примката на плановата социкономика. Градът е на директно централно управление, а да си кмет на Шанхай е последната стъпка преди Политбюро или министерско кресло.  В града пазарните реформите започват през 1992 г (само преди 15 години!), а сега, ако трябва да опиша с думи прости какво представлява - бих казала, че картинката е космическа, неземна, нереална и пр. Разстоянията са огромни, такситата - евтини, метрото - също.
Сега искам да ви разкажа малко за храната, с която ни гощаваха.
По правило закуската си е европейска, има си всичките неща, дето сме им свикнали - бекончета, препържени и препеченки, наденички, яйчица, ама няма хлебец. Има разни подобия на кроасани и хлябове, дето всичките са сладки. Аз през цялото време , след като ги опитах, не лизвах нищо тестяво, щото или беше оризява курабия някаква, или сладнеещо подобие на печиво. Иначе - кафе, чай, нормално. Имаше и някакви сиропи, дето им викат сокове, но не ставаха за пиене, ама хич. От плодовете само динята беше хубава, редовно имаше и нещо, което ми мязаше на кръстоска между пъпеш и тикви - на цвят и аромат като пъпеш, ама на вкус и твърдост - като тиква.
И толкоз с възможните неща за плюскане. Обеди и вечери - все в едни лъскави ресторанти, добре подредени, ама си седиш гладен. Онази кухня няма нищо общо с китайските ресторанти у нас или из Европата - те са някаква местна адаптация или , просто само името им е китайско. А да не говорим за количеството - в тукашните китайски ресторанти дават такива големи порции, че с една могат да се наядат двама нормално лакоми. Тамошните порции са точно като за безапетитни и слаботелесни хорица.
Всичко е сладко, сладко - кисело или люто, та не се трае. Оризът и чорбата идат най - накрая, в едно с динята за десерт. Ми така си ядат хората, те не са виновни, че ние сме свикнали по друг тертип. Върхът беше, като ни поднесоха хубави, розови, големи домати, нарязани в една огромна чиния и ... поръсени щедро и обилно с пудра захар.
Или кралски скариди, панирани и оваляни в лют петмез. Или една тестява топка, потопена в гореща вода и вътре нещо. На моменти ядеш, ама не знаеш какво, щото, като си толкоз гладен, спираш да се мусиш и тъпчеш каквото има. А то не ти мяза на нищо. Добре че имахме 4 дни в Хонг Конг, там положението си беше нормално, та нямахме в групата починали от глад. А ,  веднъж ни водиха на монголска кухня, която си беше читава - имаше си всякакви мръвки, печени и си ставаха за ядене. Ама си имаше едни мъжища по 120 - 130 кила, дето си гледаха много жално, щот постоянно не си дояждаха, а и програмата ни беше толко натъпкана, че нямаше време за самостоятелни изяви.
Няма кисело мляко, няма пържоли, няма шопска салатка и рикиика - ми то за това тез китайци са таквиз кльощави - с какво да се наядат?
Много е особена кухнята, всичко е пържено, панирано - напълно съм съгласна, че на европейците, които живеят там не им е хич лесно откъм манджа. А и на магазина като отидеш, всичко е или със захар, или с медец - за мръвки и салами иде реч.
И ядяли с клечки - ми как няма, то не е хич трудно - всичко е толкоз лепкаво и втеклясано, че не е никакъв проблем да го боцнеш с въпросната клечка, да го залепиш и да го прикараш до устата. И оризът тоже - на топка, често само с вода сварен, направо да ти се отяде.
Ама оризови курабии имаше супер - като нашите масленки, плодови пити, че и нещо, мязащо на баклава.
Та, в заключение - който мисли да ходи, туй да го попредвиди, особено, ако е капризен на ядене или с болен стомах.
А, алкохол - тия хора не пият, имат разни бири, дето не струват и една ракия - 56 градуса, като за разтривка, има и уиски на магазина, ама като правило - алкохолът е скъп.
И няма като нас такова седене по кръчмите, па приказки, па бавно ядене - манджите се носят с бясна скорост, трябва бързо да лапаш и да се махаш. Не зная дали, защото бяхме група или просто такъв си им е теркът. Освен това, навсякъде си има нож и вилица, освен клечките, които аз си мислех, че са еднократни - щото са или дървени, или пластмасови. Да, ама не - като рекохме да си вземем едни за сувенир, сервитьорът дойде и си ги прибра. От където стана ясно, че са многократни, а от туй пък се налага един друг извод - за хигиената.
За манджите - толкоз.



Тагове:   Шанхай,   кула,   Буда,


Гласувай:
0



1. анонимен - buy generic online
27.02.2012 23:06
Hello! <a href=http://crxchloromion.posterous.com/buy-generic-chloromint-canadian-pharmacy#5951>what is chloromint</a> <a href=http://utpnolvadon.posterous.com/buy-generic-nolvadex-canadian-pharmacy#7731>generic nolvadex no prescription</a> <a href=http://nwkpurinethon.posterous.com/buy-generic-purinethol-canadian-pharmacy#2299>purinethol msds</a> <a href=http://ktwampicillon.posterous.com/buy-generic-ampicillin-canadian-pharmacy#2116>ampicillin 250mg</a> <a href=http://izgtoradon.posterous.com/buy-generic-toradol-canadian-pharmacy#2777>is toradol an nsaid</a> <a href=http://pyyproveon.posterous.com/buy-generic-provera-canadian-pharmacy#1161>how does provera work</a> .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valeriak
Категория: Други
Прочетен: 752496
Постинги: 21
Коментари: 572
Гласове: 109
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930